Bijna alle corona beperkingen vervallen vandaag

25-02-2022 JOURE – Vandaag verdwijnt overal de anderhalvemeterregel. Die was sinds het voorjaar van 2020 van kracht (uitgezonderd twee maanden in het najaar van 2021). Ook de mondkapjesplicht wordt grotendeels geschrapt. Alleen in het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen moeten mond, neus en kin nog worden bedekt. Ook zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen en huisartsen, stellen het mondkapje nog verplicht.

De horeca en de cultuursector mogen weer de reguliere openingstijden aanhouden, dus de tijden van voor de pandemie. Dat betekent dat het nachtleven weer volledig open kan. Ook zijn er weer evenementen en festivals mogelijk.

Verder verdwijnt de coronapas grotendeels. Voor grote evenementen in binnenlocaties met meer dan 500 mensen zonder vaste zitplaats gelden nog wel regels. Daarvoor moet iedereen zich vooraf laten testen (1G). Een negatieve test is niet nodig voor onder meer beurzen en congressen, zogeheten doorstroomlocaties.

Voor reizen naar het buitenland kan de coronapas overigens nodig blijven, afhankelijk van de regels van een land. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt. De regering maakte de versoepelingen bekend tijdens de persconferentie op 15 februari.

Het loslaten van de maatregelen is niet voor iedereen goed nieuws. Voor kwetsbare mensen betekent het dat ze nu nóg voorzichtiger moeten zijn, want zonder afstandsregels en mondkapjes wordt ook het risico om het virus op te lopen groter. Dat heeft flinke gevolgen voor mensen die bijvoorbeeld aan een chronische ziekte lijden en een verminderde weerstand hebben. Dat het coronavirus op alle fronten op de terugtocht is, betekent voor hen nog niet dat ze weer alles kunnen doen.

Het kabinet bekijkt op 15 maart de laatste nog geldende coronaregels, zoals de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, het 1G-beleid bij drukke binnenlocaties en het thuiswerkadvies.