Bijna 5,8 miljoen naar landbouw, groenvoorziening, visserij via NOW 2.0

12-08-2020 JOURE – UWV heeft tot nu toe ruim 35.000 aanvragen goedgekeurd voor de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0). Naar deze werkgevers is de eerste termijn van het voorschot overgemaakt, in totaal een bedrag van ruim 1,3 miljard euro. Er waren 238 aanvragen uit de sectoren landbouw, groenvoorziening, visserij. Er is een voorschot van ruim 5,78 miljoen euro aan deze ondernemers uitbetaald.

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijd. Werkgevers met minimaal 20% omzetverlies over een periode van 4 maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september, op voorwaarde dat ze hun personeel gewoon doorbetalen. Die tegemoetkoming is maximaal 90% bij een omzetverlies van 100% en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80% van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in 2 termijnen betaald.

In totaal hebben sinds 6 juli 36.435 werkgevers een aanvraag ingediend voor de NOW. Inmiddels hebben 35.537 werkgevers een voorschot ontvangen. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van ruim 1,3 miljard euro. Deze werkgevers hebben samen circa 693.000 mensen in dienst. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 53%. Het gaat hierbij om de betaling van de eerste termijn van het voorschot. De tweede termijn volgt later. Werkgevers kunnen nog tot en met 31 augustus een aanvraag indienen voor NOW 2.0.