Bibliotheek Joure kent ook zadenbibliotheek

06-05-2019 JOURE – Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. De zaden die je kunt lenen zijn van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben ingebracht en er zijn restanten van overgebleven biologische zaden, meestal van de Bolster. Je vindt de zadenbibliotheek in de kast met boeken over tuinieren, linksachter in de Bibliotheek.

Hoe werkt het lenen?
In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, de Bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben. Als je zaden leent, zaai je deze in de tuin. Van de planten die daar opkomen, laat je de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, zeker een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de Bibliotheek. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zaden ruilen en doneren
Door het ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST! Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je al een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de Bibliotheek. Je vindt hier vast weer zaden van planten die je graag ziet bloeien en groeien.

Meerdere locaties
Behalve in de Bibliotheek van Joure is de Zadenbibliotheek ook te vinden in dBieb in Leeuwarden en het Voel je goed centrum in Leeuwarden.

Vrijdag 22 maart krijgt de Bibliotheek in Lemmer een Zadenbibliotheek en vanaf vrijdag 5 april zijn de zaden ook te leen in de Bibliotheek in Balk. Gratis lid worden van de zadenbibliotheek kan via deze link