Bibliotheek – Boekenweek 2021

28-05-2021 JOURE – We hebben allemaal wel eens te maken met innerlijke conflicten. Wie ben je écht en wie ben je voor de buitenwereld?  Aan welke stemmen in jezelf geef je gehoor? De 86e editie van de Boekenweek staat daarom dit jaar in het teken van het thema Tweestrijd. Bibliotheken Mar en Fean organiseert tijdens de Boekenweek van 29 mei tot en met 6 juni een online activiteit rondom dit thema. Ook zijn er volop boeken te leen in het thema.

Online activiteit
Marita en Alma Mathijsen gaan met programmeur Cecile Steenwijk in gesprek over hun moeder-dochterrelatie en het essay Niet schrikken mama dat zij samen schreven. Hierin onderzoeken ze de verhoudingen tussen de seksen in de geschiedenis én in het heden.

Alma doet in Niet Schrikken mama de voorzet en Marita weidt uit over de historische ontwikkelingen in de positie van mannen en vrouwen. Alma legt meer de focus op het heden. Het is een gedachte-experiment. De verschillen in het perspectief op het heden in vergelijking met verleden past perfect in het Boekenweekthema Tweestrijd.

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans. Ook schrijft ze essays voor NRC. 

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Zij schrijft geregeld bijdragen voor NRC. 

Deze activiteit vindt online plaats. Vooraf versturen wij een link om deze lezing bij te wonen.

Zondag 30 mei, 15.00 – 16.00 uur
Leden € 5,- | Niet-leden € 7,50

Koop een kaartje