Bewolkt met af en toe wat regen

24-07-2020 JOURE – Het is bewolkt en af en toe valt wat regen. Vanmiddag komen vooral in het binnenland enkele buien voor. Vanuit het westen klaart het op. Het wordt 20-24 graden. In het weekend volgen meer buien. De zwaarste buien trekken zaterdagavond en in de nacht naar zondag over het land. Ook na het weekend blijft het wisselvallig met mogelijk flinke temperatuurschommelingen.

Vanochtend is het bewolkt en verspreid over het land kan wat regen vallen. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht.

Vanmiddag komt het in het midden, zuiden en oosten tot enkele buien waarbij het even wat harder kan regenen. Daarbij is kleine kans op onweer. In de rest van het land kan het eerst nog af en toe lichtjes regenen, maar vanuit het westen wordt het op steeds meer plaatsen droog en breekt de zon door.

Gedurende de middag draait de wind van zuidwest naar west en wordt vrijwel overal matig van kracht. In het Waddengebied kan het soms vrij krachtig waaien. In de noordelijke provincies en langs de westkust wordt het 20-22 graden. In het oosten en zuidoosten stijgt de temperatuur naar 23-24 graden. Deze waarden zijn heel normaal voor deze tijd van het jaar. Gemiddeld wordt het in juli 20-25 graden.

Vanavond verdwijnen de laatste buien in het zuidoosten en oosten. Vooral aan de westkust is het zonnig. Landinwaarts wisselen stapelwolken en zon elkaar af.

Vannacht zijn er eerst brede opklaringen, maar later trekken ook enkele wolkenvelden over het land. In de kustprovincies is de bewolking het dikst en zou een klein beetje regen kunnen vallen. De minima komen uit tussen 16 graden in Zeeland en 12 in Twente.

Morgenochtend is het eerst nog op de meeste plaatsen droog en overwegend bewolkt. Vanuit het zuidwesten neemt de kans op regen toe. Vooral in het westen en noorden kan gedurende de ochtend af en toe wat regen vallen. In het oosten en zuidoosten blijft het op veel plaatsen droog. De zuidwestenwind is matig. Langs de kust, voornamelijk op de Wadden, kan het vrij krachtig waaien.

Morgenmiddag trekken van zuidwest naar noordoost enkele buien over ons land. Daarbij is kans op een klap onweer. De meeste buien zijn waarschijnlijk voor het westen, midden en noorden. De temperaturen zijn vergelijkbaar met vandaag en de maxima komen uit op 21-25 graden. Er staat een matige zuidwestenwind. Gedurende de middag trekt de wind in de kustgebieden aan en het kan vrij krachtig tot krachtig waaien, 5-6 Bft.

Morgenavond is het eerst op de meeste plaatsen droog, maar vanuit het zuidwesten trekken in de loop van de avond en in de nacht opnieuw buien over het land. Dit zijn stevige buien, waarbij het flink kan doorplenzen en er is kans op een klap onweer. Het wordt een zachte nacht met minima van circa 17 graden.

Zondag begint de dag nog met veel buien, waarbij het vooral in het oosten en noordoosten ook kan onweren. In de loop van de ochtend trekken de meeste buien naar Duitsland weg en breekt vanuit het westen de zon steeds vaker door. Er blijft een mix over van wolken, zon en een enkele bui. Aan zee is het ’s middags vrij zonnig. De wind is matig, aan zee soms vrij krachtig, uit het westen. Met 20-24 graden wordt het een graadje minder warm dan zaterdag.

In de avond en nacht naar maandag wordt het overal droog en het is wisselend bewolkt. De minima komen uit op 13-15 graden.

Maandag staat typische Hollands zomerweer op het programma. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolkenvelden, zon en enkele buien. De kans op zon is het grootst in het zuidoosten van het land. De dikste bewolking en de grootste kans op regen is voor het westen en noorden. De temperatuur verandert nauwelijks ten opzichte van de voorgaande dagen en het wordt 21-24 graden.

De weersverwachting voor dinsdag is erg onzeker. Sommige computerberekeningen laten met een zuidenwind beduidend warmere lucht binnenstromen. Een enkel model komt zelfs met tropische temperaturen van 30 graden of meer op de proppen. Als de zomerse tot tropische warmte komt is dat slechts tijdelijk, want over woensdag zijn de modellen het wel eens. Dan wordt het veel minder warm met 19-23 graden. Beide dagen is er kans op enkele buien.

Vanaf donderdag blijft het waarschijnlijk een aantal dagen droog met veel ruimte voor de zon. Het is dan aangenaam weer om buiten iets te ondernemen. De temperatuur stijgt dan in ieder geval naar normale waarden van 21-25 graden, maar mogelijk wordt het nog een stuk warmer met maxima van 25-30 graden. De kans daarop is zo’n 40%.