Bewolkt en in het binnenland kans op regen

21-08-2020 JOURE – Landinwaarts is het bewolkt en valt enige regen. In het westen en noordwesten is het droog met geregeld zon. Vanmiddag breekt overal de zon door en is het meest droog. Het is zomers warm met 26-30 graden. In het weekend is het minder warm met enkele buien. Zaterdag wordt het 21-25 graden, zondag liggen de maxima tussen 20-22 graden. Na het weekend blijft het wisselvallig.

Na een echte plaknacht met temperaturen van 20 tot lokaal 25 graden, is het vanochtend bewolkt en vanuit het zuiden trekt een gebied met enige regen over het land. Vooral landinwaarts is het enkele uren nat, maar in het westen en noordwesten blijft het droog met af en toe zonneschijn. Het is vrij warm met om 11 uur temperaturen van 23-24 graden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig en in de kustgebieden vrij krachtig.

Vanmiddag trekt de regen naar het oosten weg en breiden opklaringen boven het westen zich naar het oosten uit. Vooral in het westen en noordwesten schijnt de zon flink, landinwaarts is er een mix van zon en wolkenvelden. De zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig en aan zee naar krachtig. In het noordwestelijk kustgebied en op de westelijke Wadden is de zuidwester soms hard, windkracht 7.

Het is opnieuw een warme dag met overal zomerse temperaturen. In het westen wordt het 26-27 graden, landinwaarts stijgt het kwik naar 28-29 graden en in het zuidoosten kan het lokaal weer 30 graden worden. In de loop van de middag gaat de temperatuur vanuit het westen langzaam omlaag.

Vanavond en vannacht zijn er flinke opklaringen, maar ook sluierwolken. Het koelt langzaam af en rond zonsondergang, iets voor negen uur, is het 21-24 graden. In de loop van de nacht neemt in de kustgebieden de kans op een bui toe. Het koelt uiteindelijk verder af naar 16-18 graden.

Morgenochtend komt het in het westen tot buien. Dit kunnen stevige buien zijn en vergezeld gaan met hagel, onweer en windstoten. Ook kan lokaal veel regenwater vallen. Landinwaarts is het droog en schijnt de zon flink.

In de middag zijn de rollen omgedraaid. Vooral landinwaarts komt het tot stevige buien met kans op hagel, onweer en zware windstoten tot 75 km/uur. In de kustgebieden is het later op de middag meest droog met geregeld zon. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

De temperatuur stijgt naar 21-22 graden in het westen en naar 23-24 graden landinwaarts. In het zuidoosten kan het opnieuw zomers warm worden met maximaal 25 graden. De wat lagere temperatuur in combinatie met de stevige wind is een ideale combinatie om de warmte wat uit huis te krijgen.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag beperken de buien zich weer tot de kustprovincies. Lokaal is een donderslag mogelijk. In het binnenland is het droog met opklaringen. Aan zee blijft het stevig waaien uit het zuidwesten. De temperatuur daalt naar 14 tot 16 graden.

Zondag schijnt geregeld de zon, maar het draait vooral om buien. In de ochtend zijn de meeste buien voor het westen en noorden, in de middag komen ze in het binnenland voor. De wind draait naar het westen en is matig en aan zee vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 20 graden in het westen en 22 in het oosten. Daarmee is de temperatuur voor het eerst in weken weer iets lager dan gebruikelijk. Normaal is het in de laatste fase van augustus 20-24 graden. 

Ook zondagavond en in de nacht naar maandag komt het in de kustgebieden tot buien. Maandag overdag is overal kans op buien, maar geregeld schijnt ook de zon. De wind waait uit het zuidwesten en is meest matig. De temperatuur stijgt naar 19-21 graden.

De rest van de week blijft het wisselvallig zomerweer. Elke dag is kans op buien en daarbij is soms ook onweer mogelijk. Er zijn ook zeker droge perioden met geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt naar 19 tot 23 graden en daarmee is de temperatuur redelijk normaal voor eind augustus.