Bevrijding! Maar, dan een beetje anders

25-04-2023 JOURE – Bevrijding! Het lijkt vanzelfsprekend. Maar welk beeld hebben daarbij? Bovendien, klopt dat beeld dan wel? Auke ten Hoeve diept op woensdag 3 mei om 10.30 uur het begrip Bevrijding uit door ook facetten te noemen die niet of nog nauwelijks worden genoemd. En, daarmee het begrip Bevrijding ook een andere lading geeft. Maar bovenal, dat een ieder zijn eigen beeld daarbij kan hebben.

Auke denkt bij Bevrijding ook aan iets anders. Dat illustreert hij aan de hand van een speciaal legervoertuig uit begin 1943. Het gaat niet zozeer om het voertuig zelf, maar wel dat het symbool is voor een speciaal stuk geschiedenis en een ander beeld geeft bij het fenomeen Bevrijding, ook in Noord-Nederland.

Wat in 1941 is ontstaan, klinkt door tot in Europa, ook in Nederland en ook in Noord-Nederland. Het is iets wat weinig mensen (nog) weten, maar wel belangrijk is om te weten als we het hebben over Bevrijding. Daarmee eindigt hij ook zijn verhaal bij initiatieven die vandaag plaatsvinden, voor de luisteraar interessant is en al een reden is om te komen naar deze lezing.

Eens per maand is er een spreker te gast in het Senior Café die een lezing of workshop geeft. U kunt zich vooraf aanmelden als u dat wilt maar u kunt ook zo binnenlopen. De toegang is €1,-