Beleef de passie van de ambachtsman voor de laatste keer


31-08-2017 JOURE – Ruik de geur van inkt en vers gebrande koffie. Hoor het hameren van de koperslager en zilversmid. Bewonder de ingenieuze theepakmachine en de prachtige stencilmachines. En laat je kinderen een theezakje maken, koffiebonen malen en heerlijk schommelen. Vandaag voor de laatste keer deze zomer  demonstreren ambachtslieden hun vakmanschap in Museum Joure van 13.30 tot 16.30 uur.

Wat is er te beleven?
• Het is altijd weer een lust voor het oog om te zien hoe de theepakker er voor zorgt dat de theepakjesmachine draait. Alle raderen grijpen in elkaar om een theezakje met nietje en touwtje te maken. 
• In de drukkerij vertellen drukkers met liefde over hun vak. Zij laten de oude zet- en drukmachines ratelen en begeleiden de bezoeker bij het drukken van een eigen boekenlegger. 
• De werking van het stencilapparaat wordt getoond en uitgelegd door verzamelaar en stencilfanaat Erwin Blok, die eveneens de objecten heeft aangedragen voor de zomertentoonstelling: Gestetner Stencilmachines. 
• Hoe een zilverdraad wordt getrokken en hoe ’t zilver het best kan worden gepoetst laat de zilversmid zien. Over Klaas Dijkstra uit Sneek, die omstreeks 1930 koperen geschenken voor Douwe Egberts produceerde, vertelt al hamerend de koperslager in de voormalige koperslagerij van Dijkstra.
• Tenslotte wordt koffie gebrand van de allerbeste groene Arabicabonen. Hoe dat gaat legt de koffiebrander uit. 
• Bij de koffie hoort een lekker eigengebakken Fries koekje, een dûmke, dat de bakker met veel zorg bakt.