Beleef de opening van LF 2018 mee


14-01-2018 JOURE – Het verhaal van de gemeente De Fryske Marren laat zich vertellen in duizenden verhalen. Markante mensen, bijzondere plekken, historische dorpen: ze hebben allemaal hun eigen aansprekende verhaal. Tijdens de start van LF2018 op 26 januari, van 19.00 tot 22.00, laten we in vijf musea iedereen proeven van een kleurrijke waaier aan lokale verhalen.

Museum Joure: De openingsactiviteit van Museum Joure vindt plaats op de kades, in de tuinen en in de verschillende gebouwen van het museum. Voor dit weekend nodigen we alle inwoners van Joure en omliggende dorpen van harte uit. We vragen mensen om hun leukste, droevigste, bijzonderste herinnering aan één van de objecten (of gebouwen) van Museum Joure op te schrijven en mee te nemen (of per internet aan te leveren). Die verhalen hangen op een goed zichtbare plek in het museum.

Om 18.30 uur staan op verschillende plekken vuurtonnen waar bezoekers alvast hun handen aan kunnen warmen, voordat het spektakel begint. Een mok warme chocolademelk, een glas gluhwein en een kom snert ontbreken uiteraard niet. Om 19.00 gaat het programma echt ‘los’.

Op de kade vertellen vrijwilligers bij het kampvuur over hun mooiste herinneringen. De deuren van verschillende gebouwen gaan open. Op verschillende plekken blijken vertellers te zijn. Klokkenmaker Jacob ten Hoeve vertelt over de oude torenklok van Joure (in de hal van het museum). Roy Nanhekhan, collectioneur bij Douwe Egberts, vertelt over zijn favoriete DE-geschenkartikel. Hans Kaldeway vertelt met geluid het verhaal van de Jouster klokken, terwijl klokmaker Freark en zijn zoon het ambacht tonen. Meesterbrander Sipke de Schiffaert vertelt over zijn pronkstuk, de oude monster-koffiebrander en brandt ondertussen nieuwe ladingen verse koffie. Ter plekke kun je de koffie malen en een gekookt water opgieten, voor je ter plekke gemaakte kopje koffie. Ondertussen vaart een praam door de Overspitting, met daarop een zangeres die een medley van reclames van Douwe Egberts zingt.