Basisschool ‘De Trieme’ terug in de tijd

19-11-2022 SINTJOHANNESGA – Afgelopen week bestond de Christelijke basisschool De Trieme in SintJohannesga 100 jaar. En dat kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. De kinderen en docenten van de school kwamen voor deze speciale gelegenheid naar school in kleding uit de vorige eeuw. Kleding die ook persoonlijke bezittingen van familieleden betrof zoals bijvoorbeeld een pet van opa of een jurk van oma.

‘Heden ochtend verschenen de leerlingen van onze basisschool in gepaste kledij op het schoolplein. Bij het luiden van de schoolbel door hoofdjuffrouw Hornstra, liepen zij gedwee twee aan twee de school in alwaar zij lessen volgenden gelijk aan het program bij oprichting van de School met den Bijbel’.

De kinderen kregen les zoals er 100 jar geleden ook les werd gegeven compleet met de schrijfwaren en lesstof van toen. Zelfs de spelling van woorden werd gedaan als toen. Ook werd er ervaren dat de lessen strenger waren als nu.

De gehele week stond in het teken van de historie en werden er in de tijd van toen feestelijkheden georganiseerd. Zo werden er oud hollandse spellen gespeeld en werden er musea bezocht. Groep 1 tot 3 gingen naar museum ‘t Kiekhuus in Wolvega en groep 4 tot en met 8 naar Openluchtmuseum het Hogeland in Warffum. Dit om te laten zien hoe het leven van 100 jaar geleden er uit zag.

Op de laatste dag was het tijd voor muziek, spel, knutselen en beweging. Samen met Piter Wilkens werden er liedjes gezongen en de burgemeester onthulde samen met Lútsen en Lieke een nieuwe boombank als blijvende herinnering aan deze historische week.