Banken kunnen niet genoeg aan zonnepanelen verdienen

18-02-2019 JOURE – Banken staan niet in de rij om zonnepanelen op daken te financieren. Een Amsterdams financieringsplatform sprong daar al in 2014 op in via het opzetten van het platform ZonnepanelenDelen. Inmiddels heeft zich ook een aantal boeren bij het platform gemeld. Zonnepanelendelen heeft inmiddels 70 projecten in portefeuille. Daaronder bevinden zich 10 projecten met boeren die zonnepanelen op het staldak hebben geplaatst.

Mede-initiatiefnemer Edwin Res van ZonnepanelenDelen: “Banken vinden de investeringen voor zonne-energieprojecten op bedrijfsdaken te klein om interessant te zijn. De banken hebben veel werk aan individuele aanvragen en kunnen er niet genoeg aan verdienen. Juist voor dit soort ‘kleine’ financieringen heeft ZonnepanelenDelen een format ontwikkeld waarbij de financieringen zijn gestandaardiseerd. Zo kan wel projectfinanciering vanaf 50.000 euro worden aangeboden. Hiermee wordt tot 98% van de individuele investeringen gefinancierd.”

De dakeigenaar moet zelf het overige deel financieren en kan de financiering gemakkelijk betalen uit de zonnestroomproductie, aldus Res. Voor vreemd vermogen van 200.000 euro tot 2 miljoen euro kan een ondernemer terecht bij het Zonfonds van ZonnepanelenDelen.