Avondvliegoefeningen Vliegbasis Leeuwarden

30-01-2020 JOURE – Defensie oefent vanaf Leeuwarden in de avond. Dat gebeurt met F-16’s en met F-35’s. Oefenen bij duisternis is nodig om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden is hiervoor zeer geschikt. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse jachtvliegtuigen vindt vaak plaats bij duisternis.

Niet alleen deze week waren de vliegtuigen al te horen maar ook de komende 3 weken kan er sprake zijn van geluidsoverlast.

  • week 6 – 3 tot en met 6 februari;
  • week 7 – 10 tot en met 13 februari;
  • week 8 – 17 tot en met 20 februari.

Er wordt in principe gevlogen van maandag tot en met donderdag vanaf anderhalf uur na de zonsondergang tot uiterlijk 23.00 uur. Door operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van dit vliegprogramma worden afgeweken.

Bij duisternis vliegen F-16-vliegers met nachtzichtapparatuur, de zogeheten night vision goggles. De vlieger ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten en zijn zicht is beperkt. Je kunt het vergelijken met het kijken door 2 kokers. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer het helemaal duister is.

Het uitvoeren van een missie vraagt zeker bij duisternis specifieke training en ervaring. Dit geldt nog eens extra voor complexe missies met meerdere vliegtuigen en dreiging vanaf de grond en/of in de lucht. Dankzij intensieve trainingen houden vliegers hun vaardigheden op peil. En die maken het verschil in de huidige en toekomstige missies.