Arriva krijgt treinvervoer tot 2035


18-07-2017 JOURE – De nieuwe regionale treinconcessies in Fryslân en Groningen zijn gegund aan Arriva. Dat maakten Gedeputeerde Staten van Fryslân en Groningen, mede ook namens de LNVG Niedersachsen vandaag bekend. Dit betekent dat Arriva vanaf 13 december 2020 het regionale treinvervoer verzorgt in Fryslân en Groningen (inclusief de verbinding naar Leer).

In de nieuwe concessie rijdt per uur in beide richtingen een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden. Alle treinen rijden vanaf het moment dat het spoor hiervoor klaar is door vanuit Leeuwarden naar station Groningen Europapark. Daarnaast gaat in de spits elk kwartier een trein tussen Leeuwarden en Sneek rijden en sneltreinen in de spits tussen Groningen en Winschoten. De trein naar Roodeschool rijdt een aantal keren per dag door naar station Eemshaven om aan te sluiten op de veerboot naar Borkum.

De nieuwe concessie bestaat uit een groter aanbod aan vervoer voor de reiziger, waarbij ook meer treinen en daarmee ook extra zitplaatsen beschikbaar zullen komen. De huidige treinen krijgen een grote opknapbeurt en daarnaast komen er nog 21 treinen extra bij. Daarvan zijn er 18 nieuw. Deze nieuwe treinen worden ingezet op het traject Leeuwarden – Groningen Europapark.