App Broemm maakt Friese verkeer veiliger


13-02-2018 JOURE – Bewuster Rijden Op Een Mobiele Meter; Broemm! Zo heet de app die Fryslân een stuk veiliger gaat maken. Met de app kun je jezelf en je vrienden uitdagen om veiliger te rijden. De app kwam vanmiddag als winnaar uit de bus van een driedaagse Hackaton op het Provinciehuis in Leeuwarden.

40 studenten van verschillende opleidingen van NHL Stenden werkten zich in het zweet om een innovatief multimediaal concept te ontwikkelen om het Friese verkeer veiliger te maken. Dat deden ze op initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROF)

Acht teams van verschillende opleidingen Communication & Multimedia Design (CMD) en Ruimtelijke Ontwikkeling streden om de eer. Het winnende team bestaat uit Ilse Huitema, Lenard van Moos, Maurizio van der Werf, Sipke Terlouw en Yan Siegers. Volgens een vakkundige jury zijn zij de winnaar omdat Broemm mensen elkaar op een positieve manier stimuleert feedback te geven. Het concept mogen ze het komende semester verder uitwerken.

Hypermoderne snufjes
De hackaton leverde meer vondsten op; diverse apps om bewuster te rijden, een simulator om te ervaren hoe een e-bike werkt of lessen geven door jongeren aan ouderen. Het ROF houdt zich al langer bezig met de vraag hoe hypermoderne snufjes als virtual reality, mixed reality en augmented reality kunnen zorgen voor minder ongelukken. Door studenten van verschillende opleidingen aan elkaar te koppelen is een nieuwe stap gezet.

De Hackathon is een aftrap voor het eerste semester van deze minoren binnen de kortgeleden gefuseerde opleiding NHL-Stenden. Deze samenwerking is een voorbeeld van de ambities van de Hogeschool: over de grenzen van opleidingen en vakgebieden samenwerken om tot innovatieve ideeën en toepassingen te komen.