Amateur historicus zet zich in voor vluchtelingenwerk

10-11-2021 JOURE – Vorige maand werd Arjen de Ree benadert door Vluchtelingenwerk De Fryske Marren. Na enkele oriënterende gesprekken is er nu een programma gemaakt waarbij statushouders die in onze gemeente wonen kunnen inschrijven. Het is de bedoeling in kleine groepen een rondrit te maken waarbij hij als gids zal fungeren en de vrijwilligers ga opleiden om in de toekomst om zelf deze rondritten te houden.

Onderwerpen is naast de landschappelijke ook cultuur en maatschappij. Bij elke rit is een tolk aanwezig om de aanwezigen die nog niet volledig de Nederlands machtig zijn, toch van de informatie te voorzien. Er zijn twee verschillende routes ontwikkeld. De eerste rit zal zijn op woensdag 8 december plaatsvinden en de tweede op woensdag 22 december.

Een bijkomstigheid is dat duizenden jaren voor de westerse jaartelling, bewoners tussen de Eufraat en Tigris als nomaden richting Scandinavië trokken en zich enkele honderden jaren voor jaar nul zich vestigden in onze hedendaagse omgeving. Hun verre verre voorvaderen wonen dus al hier.