Akkrum wint overtuigend bij Earnewald


08-08-2017 EARNEWALD – Het was vandaag vooral zoeken naar gunstige windvlaagjes. Op het moment dat er naar de Folkertssleat werd gezeild was de wind minimaal. Eildert Sietez uit Akkrum, had hier het minste last van en rondde als eerste de boei. Daarachter kwam er een wirwar van Skûtsjes die naar elkaar toe dreven. Drachten en Leeuwarden kwamen boord aan boord te liggen en konden geen kant op. Beide skûtsjes kwamen bijna met pleziervaartuigen in botsing. Vandaar dat er een protestvlag in het want werd gehesen.

Akkrum kon vandaag vrijuit zeilen gevolgd door Lemmer en de Súdwesthoek. De Halve Maen had na een start vanaf de veertiende plek een flinke opmars gemaakt, maar deze werd gestokt toen ze het skûtsje van Sneek tegenkwamen. Samen hadden ze problemen om vanuit de Folkertssleat de Sânemar op te komen. Met toegestane hulpmiddelen lukte Drachten met een uiterste inspanning om voor Sneek te blijven..

Leeuwarden en Drachten sloten de vloot van dertien skûtsjes. Beiden finishten met protestvlag. Hun protest werd echter niet in behandeling genomen door de jury, aangezien er geprotesteerd werd op een onjuist artikel.  De naderende buienfront noodzaakte de wedstrijdcommissie om de finish al op tijd aan te kondigen. Morgen zeilen de skûtsjes op het open water bij Terherne. ardzeildag van de Sneekweek en de SKS-wedstrijd bij Terherne zo goed mogelijk te laten verlopen is een draaiboek opgesteld.