Afscheid van raadsleden met kritische noot


28-03-2018 JOURE – Gisteravond was er het afscheid van de ‘oude’ raadsleden van de nieuwe gemeente ‘De Fryske Marren’. In de inleidende toespraak van de burgemeester bleek wel dat er veel goede dingen zijn ontstaan en bereikt in de afgelopen periode. De schaalvergroting was groot met het oog op de fusiegemeente. Ook werd er gekeken naar het testlab waarbij gestreefd wordt naar een beter werkende democratie. Echter viel er in de loop van de avond nog wel een kritische noot te bespeuren door een raadslid van de ChristenUnie.

De voorzitters van de politieke partijen dankten hun afscheid nemende raadsleden en dezen werden dan ook terecht bedankt voor hun tomeloze inzet van de afgelopen jaren. Maar liefst 4 raadsleden kregen een lintje voor hun werkzaamheden.

De (wellicht) terechte kritische noot kwam van de heer Haaije de Jong. Hij merkte op dat steeds meer bevoegdheden en beslissingen die de raad toe behoren door het college van B & W worden en zijn overgenomen. Door deze ontwikkeling verliest de gemeenteraad haar stem en die van het volk binnen de gemeente. Volgens de heer De Jong en andere(n) een onwenselijke situatie. Morgen zal de nieuwe raad om 16:00 uur worden aangesteld.