Af en toe sneeuw, flink koud

08-02-2021 JOURE – Vanochtend valt in grote delen van het land nog wat sneeuw. Vooral in het oosten en zuidoosten kan nog een paar centimeter verse sneeuw vallen. Het blijft de hele dag vriezen met maxima van -5 tot -2 graden. Het is bewolkt en er waait een stevige oosten- tot noordoostenwind, waardoor het voor het gevoel een stuk kouder is. Morgen is het zo goed als droog, alleen in het noorden is er kans op een sneeuwbui. De dagen daarna houdt het droge en koude winterweer stand. Overdag vriest het licht en in de nachten komt het tot matige en zelfs strenge vorst.

Vanochtend valt in grote delen van het land nog wat sneeuw. De meeste sneeuw is voor het oosten en zuidoosten en daar kan 3-5 centimeter verse sneeuw vallen. Elders valt 1 tot 2 centimeter. Op de wegen is het glad door eerder gevallen sneeuw en daarvoor geldt code oranje. Daarnaast is het ijzig koud en vriest het matig op grote schaal. Er staat een matige tot vrij krachtige oosten- tot noordoostenwind, waardoor het voor het gevoel nog een stuk kouder is. In het zuiden van het land voelt het als -10 graden en in het midden en noorden varieert de gevoelstemperatuur van -12 tot plaatselijk zelfs -15 graden. Ook zorgt de wind voor de vorming van sneeuwduinen. Op de Wadden waait het krachtig tot hard met kans op zware windstoten tot 75 km/uur.

Vanmiddag sneeuwt het af en toe nog in het zuiden en zuidoosten van het land. Geleidelijk trekt de sneeuw weg naar het zuiden en wordt het op steeds meer plaatsen overwegend droog. Ook de wind gaat gedurende de middag wat liggen en in het binnenland waait een matige oosten- tot noordoostenwind. In het noorden en noordwesten is de wind vrij krachtig, op de Wadden krachtig. Landinwaarts komen de maxima uit op -5 tot -4 graden. In Zeeland en in het zuiden van Limburg blijft het kwik steken op -3 graden en ook op de Wadden vriest het licht met circa -2 graden. Door de oosten- tot noordoostenwind voelt het buiten een stuk kouder met gevoelstemperaturen tussen -11 en -15 graden. Kleed je dus extra warm aan wanneer je eropuit trekt.

Vanavond verdwijnt de laatste sneeuw in het zuiden van het land en het wordt overal zo goed als droog. Ook de wind neemt verder af in kracht en deze wordt zwak tot matig. Aanvankelijk is het nog bewolkt, maar geleidelijk volgen er steeds meer opklaringen. Tijdens opklaringen koelt het snel af en tijdens het tweede deel van de avond vriest het matig op grote schaal met temperaturen tussen -5 en -8 graden. Alleen op de Wadden vriest het licht met circa -3 graden.

Vannacht is het zo goed als droog met een mix van wolkenvelden en opklaringen. Alleen de Wadden maken kans op een enkele sneeuwbui vanaf de Noordzee en daar koelt het af naar -4 graden. In het noorden en westen komen de minima uit op -8 tot -7 graden. In het oosten en zuiden gaat de temperatuur richting -10 graden en plaatselijk kan het streng vriezen.

Morgenochtend is het droog in een groot deel van het land. Alleen op de Wadden kunnen enkele sneeuwbuien overtrekken. De dag start ijzig koud en in vrijwel het hele land vriest het matig met temperaturen tussen -5 en -10 graden. In de loop van de ochtend breekt op steeds meer plaatsen de zon door en het weerbeeld bestaat uit een mix van zon en wolkenvelden.

Morgenmiddag wisselen zon en wolken elkaar af en op veel plaatsen is het droog. Alleen op de Wadden is kans op een sneeuwbui. Vooral in het zuiden en westen schijnt de zon geregeld. Ondanks de zon blijft het ijzig koud en de maximumtemperatuur varieert van -3 graden in het noorden tot -7 graden in het zuidoosten. De gevoelstemperatuur komt uit op -10 tot -14 graden. De noordoostenwind is veelal matig van kracht. Op de Wadden en rond het IJsselmeer kan het vrij krachtig waaien.

Morgenavond zijn er opklaringen en onder een heldere hemel zet de temperatuur weer een behoorlijke daling in. Tijdens de nacht naar woensdag vriest het matig tot streng met minima van -6 op de Wadden tot -12 in het binnenland.

Woensdag is het rustig en koud winterweer. De dag verloopt zo goed als droog met een afwisseling van zon en wolken. Alleen in het uiterste noorden van het land is nog kans op een sneeuwbui vanaf de Noordzee. Overdag komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit met maxima van -5 tot -2 graden. De matige noordoostenwind blijft aanhouden en zorgt ervoor dat het voor het gevoel een stuk kouder is buiten. Tijdens de nacht naar donderdag vriest het wederom matig tot streng.

Ook donderdag staat rustig en koud winterweer op het programma met wat meer ruimte voor de zon dan tijdens de voorgaande dagen. Het vriest licht met circa -2 graden in het westen van het land en verder landinwaarts wordt het -4 graden.

De dagen daarna verandert er vrij weinig aan het weerbeeld en het koude winterweer zet door. Het is droog met geregeld ruimte voor de zon. Ideaal weer dus om buiten te genieten van de winterse taferelen. Overdag vriest het een paar graden en in de nachten komt het tot matige of strenge vorst. Na het weekend lijkt het geleidelijk wat minder koud te worden, maar de temperatuur blijft wel nog een tijd onder het vriespunt.