ACM onderzoekt inkoopkartel in de agrarische sector

19-11-2019 JOURE – De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. De ACM vermoedt dat zij verboden afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die zij aan boeren betalen. Om welke sectoren het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen. Het enige dat hij kwijt wil, is dat het om ‘een handvol’ bedrijven gaat.

Afspraken tussen inkopers over de prijs die zij betalen aan producenten zijn niet toegestaan. De ACM vermoedt dat de handelaren de inkoopprijs met elkaar hebben afgestemd. Dit soort gedrag kan leiden tot benadeling van boeren doordat zij een lagere prijs krijgen voor hun producten. De ACM onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. Daarbij kan de t de conclusie zijn dat de wet niet overtreden is. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie.

Naast dit specifieke onderzoek naar verboden prijsafspraken, onderzoekt de ACM meerdere signalen over andere mogelijke overtredingen van de Mededingingswet in de agrarische sector. Ook vindt er momenteel een studie plaats naar de opbouw van prijzen in de agrarische sector. Een monitor laat straks voor een aantal producten per schakel zien, welke prijs ondernemingen betaalden voor inkoop van een product en wat hun verkoopprijs is.