Acht dodelijke ongevallen tijdens het werk in de agrarische sector in 2019

19-02-2020 JOURE – In 2019 betreurde de agrarische en groene sector 8 dodelijke ongevallen. Dat is minder dan in 2018. Toen waren het er 14. De meeste ongevallen vonden plaats met machines. In 3 gevallen ging het om een aanrijding en in 3 gevallen om een beknelling. Er waren 3 ongevallen met een silo. Vijf van de 8 ongevallen vonden plaats in de akkerbouw, 2 in de melkveehouderij en één ongeval in de sector hoveniers- en groenvoorziening. Het slachtoffer was in 3 gevallen een gezinslid waarvan één keer een kind, in 2 gevallen een werknemer, in 2 gevallen de ondernemer en in één geval was het onbekend.

Naast deze 8 dodelijke ongevallen is er ook een monteur van een installatiebedrijf omgekomen in een ULO-cel van een fruitbedrijf. Het ging om een monteur die door een inspectieluik in een ULO-cel kroop en overleed. Dit ongeval is niet meegenomen in de statistieken omdat het om een slachtoffer gaat, dat werkzaam was buiten de agrarische sector.

Om het aantal dodelijke ongevallen terug te dringen zijn Agrifirm, AVIH, CNV Vakmensen, Cumela Nederland, Fedecom, FNV, ForFarmers, Inspectie SZW, LTO Nederland, Nevedi, Nijhof-Wassink, RIVM, VBNE, Branchevereniging VHG, Stigas en ZuivelNL aangesloten bij het platform Zero accidents om de veiligheid en het veiligheidsgedrag in de sector te verbeteren. In juni 2018 tekenden partijen een intentieverklaring voor nul dodelijke ongevallen in 2020. Afgelopen jaar organiseerden de partijen diverse activiteiten. Er is een veiligheidsscan, een toolkit en filmpjes met persoonlijke verhalen. In september 2019 was de eerste ‘Veilig op 1’ week.