Aantal zomer inbraken in Friesland fors toegenomen

28-06-2019 JOURE – Friesland is afgelopen zomer met 17 procent gestegen ten opzichte van de zomer in 2017. Op gemeentelijk niveau bestaan er ook grote verschillen in het aantal inbraken. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer, op basis van de meest recente Politiegegevens. 

Trend in Friesland haaks op landelijke ontwikkeling
In de zomermaanden juli en augustus van 2018 waren er in de provincie Friesland in totaal 510 inbraakincidenten. Dit waren er 74 meer dan in de zomerperiode van 2017, waarin er 436 werd ingebroken. Friezen hebben te maken met een stijging van 17 procent. Dit is een stijging die haaks staat op de landelijke trend; die juist een daling laat zien van 14,1 procent. 

Gemeentelijke verschillen in Friesland
Inwoners van Friesland hadden vorige zomer over de gehele provincie last van 39,4 inbraakincidenten per 100.000 inwoners. De gemeente Leeuwarden heeft te maken met de minst gunstige inbraakcijfers. Hier is het aantal inbraken per 100.000 inwoners 206,3. Ook in Súdwest-Fryslân (89,2), Smallingerland (71,5) en Waadhoeke (65) wordt er, per 100.000 inwoners, relatief vaak ingebroken. De waddeneilanden hebben de beste papieren in de provincie.

Voordelen van inbraakpreventie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert al jaren campagne middels het ‘Maak het ze niet te makkelijk’ initiatief. Hierbij wordt woninginbraakpreventie onder woningeigenaren en huurders geprobeerd te stimuleren. ‘’Dit doet de overheid bijvoorbeeld door te wijzen op het PKVW-certificaat en de Borg-norm; waarmee, naast veiligheidsvoordelen, ook financiele voordelen gemoeid gaan. Zo krijgen mensen die hun woning degelijk beveiligen, doorgaans korting op hun inboedelverzekering’’, aldus Rianne Veerman – verzekeringsdeskundige bij Independer.