Aantal gescheiden inwoners stijgt fors in Friesland

14-09-2019 JOURE – Het aandeel gescheiden inwoners in Friesland steeg in tien jaar tijd met ruim 36%. In 2019 is zo’n 9% van de Friezen gescheiden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verschillen met andere provincies zijn groot. Independer bracht alle cijfers en de verschillen met 10 jaar geleden in kaart. Een van de opvallendste conclusies: Vlieland is de enige Friese gemeente waar het aandeel gescheiden inwoners daalde.

Grote provinciale verschillen
Tussen provincies bestaan grote verschillen in het percentage gescheiden inwoners. Waar Friesland een percentage van 9% kent, heeft Flevoland met 10,2% het hoogste aandeel gescheiden inwoners van alle provincies. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9%). 

Opvallend genoeg nam het aandeel gescheiden inwoners het sterkst toe in de noordelijke provincies. In Friesland met 36,4% en in Drenthe met zelfs 38,8%. Een behoorlijk verschil met Noord-Holland, waar de toename van gescheiden inwoners 7,6% bedraagt. 

Guido Rodenburg, expert inkomen en vermogen bij Independer: “Vaak hebben belangrijke gebeurtenissen in je leven ook een flinke financiële impact. Dat geldt voor een huis kopen, met pensioen gaan en ook voor een vervelende gebeurtenis zoals scheiden. We merken dat veel mensen na een scheiding vastlopen in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek. Of dat slechts een van de twee de opgebouwde schadevrije jaren voor de autoverzekering mag meenemen, waardoor de andere partner ineens fors meer autopremie betaalt. Er komen veel financiële beslissingen op je af in een periode dat je hoofd daar waarschijnlijk niet naar staat, laat je dus goed informeren.”