Aantal Corona besmettingen lijken af te nemen

25-03-2020 JOURE – Het lijkt erop dat de uitbraak van het Corona virus begint af te vlakken. Er zou sprake zijn van een positieve trend. De cijfers zijn echter niet hard te maken en gebaseerd op een voorzichtige schatting. Dit omdat er nog te weinig data bekend is of onvoldoende beschikbaar is.

Jaap van Dissel gaf vandaag aan bij een briefing van de 2e kamer, dat besmette mensen nu niet meer 2 anderen infecteren maar dat dit aantal nu gelijk is aan 1 of minder dan 1. De genomen maatregelen lijken vooralsnog te helpen in de strijd tegen het virus. Indien men geen afstand van elkaar houdt zal het virus zonder twijfel keihard weer de kop gaan aansteken.

Ondertussen blijft de zorg op de intensive care zorgwekkend. Er liggen nu ongeveer 600 mensen op de IC’s. Naar schatting zijn dat er volgende week 1100. De bedden die er voor nodig zijn, zijn er nu niet. De ziekenhuizen zijn druk bezig om deze alsnog te realiseren. Om alles beter te coördineren is er nu voor de patiënten een landelijk verdeel punt ingesteld.

Eind mei zou de grote piek plaatsvinden volgens de verwachtingen. Tegen die tijd zullen er 2200 bedden klaar moeten staan. De bedden en apparatuur zijn inmiddels besteld.