Onstuimig met krachtige westenwind

16-02-2022 JOURE – Vanochtend blijft het erg onstuimig met een vrij krachtig tot krachtige westenwind en zware windstoten van 75-80 km/uur. Tijdens buien kan het hard waaien en kunnen de winstoten waarden van 90 km/uur bereiken. Aan de kust is de wind hard tot stormachtig met zware windstoten van 90 tot 100 km/uur. Er trekken enkele buien over het land, maar er zijn ook droge perioden met zon. Door het winderige weer trekken de buien snel en zal het vaak maar kort regenen.

In de middag is het vaak droog met stapelwolken en zonnige perioden. Vooral in het binnenland kan een lokale bui ontstaan. Het blijft nog een tijd flink waaien. Later in de middag neemt worden de windstoten iets minder heftig. In het zuidwesten verdwijnen de zware windstoten. Het is 8 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden. In de avond zullen de zware windstoten in het midden en zuiden snel verdwijnen. In het noorden komen aan het begin van de avond zware windstoten voor van 75 tot 85 km/uur, maar daarna neemt de wind ook daar verder af. Er staat dan een matige tot (vrij) krachtige wind. Er zijn dan droge perioden en enkele buien.

Morgen beginnen we de dag relatief rustig. Wel is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. Later in de ochtend en aan het begin van de middag wordt de neerslag buiig en kan het af en toe harder regenen. De zuidwestenwind trekt daarbij aan en wordt (vrij) krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig aan de kust. Het wordt 10-12 graden.

De buiigheid neemt ’s middags af, maar de wind neemt dan juist toe. In de tweede helft van de middag en in de avond gaat het aan de noordkust waarschijnlijk stormen (windkracht 9) en mogelijk komt het zelfs tot windkracht 10 (zware storm). Daarbij moeten we rekening houden met zeer zware windstoten van 100 tot 130 km/uur. In de rest van het land kunnen zware windstoten voorkomen tot 100 km/uur. In de avond zullen ook meer buien voorkomen. In de nacht naar zaterdag neemt de wind opnieuw iets in kracht af. De zware tot zeer zware windstoten verdwijnen, als laatste in het noorden van het land.

Zaterdag is het zeer onstuimige weer voorbij. Wel staat er een vrij krachtige zuidwesten- tot westenwind en aan de kust is de wind krachtig tot hard. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden en zonnige perioden. Op een paar buien na is het droog. Het wordt 7 à 8 graden. Later in de middag en in de avond wordt het wisselvalliger.

Zondag wordt een overwegend bewolkte dag en zijn er perioden met regen. Het wordt 9 graden aan de noordwestkust tot 11 graden in het zuiden. De zuidwestenwind wordt krachtig en aan de kust wordt de wind hard tot stormachtig met kans op zware windstoten.

De dagen daarna is het wat wisselvallig met buien, maar ook droge perioden met zon. Het wordt daarbij 7 tot 9 graden. Aanvankelijk is het nog onstuimig, later in de week staat er vaak een matige wind.