9 september uitgeroepen tot Wereld FASD dag

08-09-2020 JOURE – Drank maakt meer kapot dan je lief is. Iedereen kent die slogan vast nog wel. Maar wist u dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap levenslange gevolgen kan hebben voor het nog ongeboren kind.

De 9e dag van de 9e maand, 9 september is wereldwijd uitgeroepen tot Wereld FASD dag. Op 9 september vraagt de FAS Stichting Nederland meer bewustwording van de gevaren van het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Daarnaast wordt de gehele maand september het gevaar van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap onder de aandacht gebracht.

Nog steeds worden er in Nederland elk jaar meer dan 3000 kinderen geboren met FASD.
FASD wordt veroorzaakt door alcoholgebruik van de zwangere vrouw en kan de nog ongeboren baby ernstig beschadigen. Dit geeft levenslange problemen: leer- en/of gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden en/of motorische problemen. Alcoholgebruik in welke hoeveelheid of in welk trimester van de zwangerschap dan ook, geeft kans op blijvende ernstige beschadigingen. FASD is eenvoudig te voorkomen door tijdens de gehele zwangerschap geen alcohol te gebruiken.

Meer informatie over FASD is te vinden op de website: www.fasstichting.nl

Daarnaast willen volwassenen met FASD en opvoeders van kinderen met FASD graag hun verhaal vertellen. Via onderstaand telefoonnummer of mailadres kunt u met hen in contact komen.