80% van zwembaden voldoen niet aan de bouwregels


11-07-2017 JOURE – Uit onderzoek door binnenlandse zaken blijkt dat er in veel overdekte zwembaden nog steeds roestvrij staal aanwezig dat aangetast kan worden door chloor. Dit kan voor gevaarlijke situaties tijdens het zwemmen zorgen. Binnenlandse zaken heeft gemeenten opgeroepen de  binnenbaden te controleren en naleving van de bouwregels te eisen.

Eind 2011 was er een incident waarbij een baby omkwam kwam een baby in een zwembad in Tilburg om toen twee luidsprekers van het plafond vielen. Ze bleken vastgemaakt met bouten die waren aangetast door chloordampen. Zwembaden namen hierna te weinig maatregelen waarop er sinds begin dit jaar een verbod op bepaalde typen roestvrij staal in binnenbaden bestaat.

Uit het onderzoek blijkt nu dat circa 80 procent van de overdekte zwembaden nog niet voldoet aan de wet. Voor 15  oktober wil de overheid weten wat de gemeentelijke controles hebben opgeleverd. Als zwembaden niet meewerken kunnen ze een dwangsom opgelegd krijgen of (tijdelijk) gesloten worden.