70 procent van ondernemers moet steungeld terug betalen

27-01-2022 JOURE – 70% van de werkgevers die in de eerste ronde van 2020 loonsteun ontvangen hebben, moeten het voorschot wat ze hebben ontvangen terug betalen. Dit komt omdat hun omzet toch hoger was dan in eerste instantie werd aangenomen aldus minister Karien van Gennip.

De werkgevers krijgen in eerste instantie 6 weken de tijd om het geld terug te betalen echter zal het UWV coulant omgaan met de terugbetalingen. Binnen de 6 weken is het ook mogelijk om een betalingsregeling te treffen. Werkgevers kunnen tot maximaal 5 jaar de tijd krijgen om het geld terug te storten. Ook is er een betaalpauze van 1 jaar mogelijk. In alle gevallen zal er geen rente hoeven te worden betaald.

Tot nu toe heeft 64% van de ondernemers het eerder uitgekeerde bedrag in 1 keer terugbetaald. Met ongeveer 29% is een betaal regeling getroffen. De overige 7% heeft nog niet op de terugvordering gereageerd. In de komende weken zal het UWV zich inzetten om alsnog iets af te spreken met de werkgever. In het uiterste geval zal er een aanmaning worden verstuurd. Tot nu toe werden er bij 89 werkgevers andere middelen ingezet om het voorschot terug te vorderen.