02-05-2022 JOURE – Het is zonnig en vanmiddag blijft het droog met stapelwolken. Het waait nauwelijks en het wordt 14 tot 19 graden. Morgen zijn er vooral in het noorden en midden meer wolkenvelden met kans op een spat regen. Met 10 tot 18 graden is het iets frisser. Vanaf donderdag wordt het geleidelijk weer zachter, maar de kans op een bui neemt wel toe.

Vanochtend is het zonnig en droog lenteweer. Langs de oostgrens komen wat flarden bewolking voor, maar dit belemmert de zon vrij weinig. Ook het uiterste westen van Zeeland kan rekenen op wat meer bewolking. Dit zal in de loop van de ochtend grotendeels oplossen. Het waait nauwelijks en de noord- tot noordoostelijke wind is meestal zwak, windkracht 1 of 2.

Vanmiddag schijnt de zon en er komen stapelwolken voor. Het is zachter vergeleken met de voorgaande dagen. Op de Waddeneilanden wordt het 11 tot 13 graden. Ten noorden van de lijn Amsterdam-Enschede stijgt het kwik naar 14 tot 16 graden. In het midden en zuiden warmt het op naar 17 à 18 graden. In delen van Limburg en Brabant kan het lokaal nog 19 graden worden. Het blijft droog en dat maakt het ideaal om een tijd buiten door te brengen. In de kustgebieden zet de temperatuur gedurende de middag een daling in door het opsteken van een zeewind. Elders blijft de zwakke wind voorkeur houden voor een noordelijke richting.

Vanavond lossen de stapelwolken op en de rest van de avond verloopt vrij helder. Er komen hooguit nog wat dunne sluierwolken voor. Na de zonsondergang rond 21.00 uur daalt de temperatuur snel richting 10 graden.

Vannacht is het vrij helder in het midden en zuiden. Het noordwesten en noorden krijgen met wolkenvelden te maken. De meeste plaatsen houden het droog, maar lokaal kunnen dikkere wolkenlagen een spatje regen veroorzaken. De temperatuur daalt tijdens opklaringen in het binnenland naar 2 à 3 graden. Onder de bewolking en in de kustgebieden is het zachter met minima tussen 6 en 8 graden. Het is vrijwel windstil en tijdens opklaringen kan een enkele ondiepe mistbank boven de weilanden ontstaan.

Morgenochtend hebben vooral het midden en noorden met wolkenvelden te maken. In het zuiden schijnt de zon uitbundiger. Een groot deel van de tijd blijft het droog, al is een klein beetje lichte regen in de bewolkte gebieden niet helemaal uitgesloten. De wind is nog altijd afkomstig uit het noorden en stelt niet meer voor dan een lichte bries.

Morgenmiddag lossen de wolkenvelden boven het midden en noorden van het land geleidelijk op en de zon gaat ook hier vaker schijnen. In het zuiden blijft het flink zonnig. Door de bewolking van de ochtend ontstaat wel een vrij groot temperatuurverschil tussen noord en zuid. In het noorden wordt het maximaal 10 tot 12 graden terwijl het ten zuiden van de grote rivieren opwarmt richting 18 graden. Ook waait het iets harder en de noordenwind is overwegend matig geworden.

Morgenavond gaat de wind liggen en het klaart overal breed op. Tijdens de nacht naar woensdag daalt de temperatuur met name in het noorden en noordoosten richting het vriespunt. Aan de grond vriest het licht. In het westen en zuiden is het een fractie zachter met minima van 4 à 5 graden.

Woensdag kabbelt het rustige lenteweer voort. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en wolkenvelden. De kans op een bui is klein, dus de paraplu kan met een gerust hart in de kast blijven liggen. Er waait nog altijd een noordenwind en dat maakt het vooral in het noorden gevoelig frisser. Tijdens de middag wordt het 12 tot 18 graden van noord naar zuid.

Donderdag, Bevrijdingsdag, verloopt met hogere temperaturen door een verandering van de windrichting. Met een noordwestelijke wind wordt zachtere lucht aangevoerd. Tijdens de middag wordt het 15 tot 19 graden en deze temperaturen zijn heel gebruikelijk voor begin mei. In het zuiden kan het lokaal net 20 graden geworden als de zon een tijd uitbundig schijnt.

De kans op een enkele bui is wel iets groter vergeleken met de eerste helft van de week. Toch kunnen de meeste plaatsen rekenen op een grotendeels droog en vrij zonnig verloop van 5 mei. Tijdens de avonduren is het wel aan de frisse kant als de temperatuur vrij snel daalt richting 10 graden.

De dagen daarna blijft het vrij zacht met temperaturen tussen 17 en 19 graden. Daarbij is wel dagelijks kans op een enkele bui. Tijdens droge perioden is het prima weer met geregeld ruimte voor de zon.