41 boete’s bij verkeerscontrole

26-05-2023 JOURE – Afgelopen week is er door de politie op verschillende locaties in de gemeente de Fryske Marren een verkeerscontrole uitgevoerd. Binnen deze verkeerscontrole was er specifieke aandacht voor voertuigen met een aanhangwagen. In totaal zijn er 92 combinaties gecontroleerd en zijn er 41 processen verbaal uitgeschreven.

Het merendeel van de processen verbaal zijn uitgeschreven voor het niet op de juiste wijze gebruik maken van de hulpkoppeling bij een aanhangwagen tot 750 kg. De hulpkoppeling lag vaak los over de trekhaak terwijl deze aan een vast punt van het trekkende voertuig vast moet zitten. Ook bleek de verlichting in vele gevallen niet of niet volledig te werken.

Tevens is er gebruik gemaakt van zogenaamde mobiele weegplaten. In een tweetal gevallen was een aanhangwagen met respectievelijk 23 en 65 procent overbeladen. Ook hier zijn processen verbaal voor uitgeschreven. De andere processen verbaal zijn uitgeschreven voor onder andere losliggende lading, onjuiste kentekenplaat, versleten banden, mobiel bellen, niet dragen van een autogordel en het niet in bezit zijn van een BE rijbewijs.

Verder is er proces verbaal opgemaakt voor een te breed transport en het niet afdekken van scherpe uitstekende delen. Naast de processen verbaal zijn er ook waarschuwingen en adviezen gegeven en waar mogelijk zijn bestuurders in de gelegenheid gesteld om tekortkomingen direct te herstellen.

De politie blijft in de toekomst dergelijke controles uitvoeren gezien het belang voor de verkeersveiligheid en de bewustwording van bestuurders dat het rijden met een aanhanger weer andere verantwoordelijkheden met zich mee draagt.