35 jaar ‘AOW’ gevierd met jubileum boek

14-10-2021 JOURE – Friezen hebben het wonderlijke motortje uit Frankrijk vanaf de Nederlandse introductie in 1947 bewonderd, gekoesterd én bereden: de Solex! In de tachtiger jaren richtten liefhebbers van het (toer)fietsen zonder te trappen heuse Solexclubs op. De bekendste in Friesland is ongetwijfeld Altijd Onderweg (AOW) uit Joure. De nu ruim honderd leden tellende club bestaat 35 jaar.

Voorzitter Ynte Kuindersma heeft de historie van deze (v)roemruchtige toertochtrijdersvereniging te boek gesteld. Voorbijkomen daarin anekdotes, de clubhistorie, tal van foto’s, interviews en – uiteraard – het fenomeen Wereldkampioenschappen Solexrace, een publiekstrekker van jewelste die een periodelang steevast door de regionale en landelijke media in woord en beeld werd verslagen. Het boek is vormgegeven door grafisch ontwerper Jeroen Deen uit IJlst. Het kost 15 euro; leden betalen 12,50 euro, exclusief verzendkosten.

Het jubileumboek wordt zaterdag 23 oktober om 14.00 uur gepresenteerd in de ‘smûke’ kantine van Bouwbedrijf Cornel, Produksjewei 8, 8501 XD, Joure. De eerste exemplaren worden aangeboden aan Wout Meppeling en Lydia de Boorder, redacteuren van ‘Bromfiets’, het onafhankelijke en ’s werelds oudste tijdschrift over klassieke bromfietsen.