Lezing Hans Goedkoop bibliotheek Joure

26-02-2019 JOURE – Trouwe kijkers van het programma Andere Tijden kunnen de afsluitende woorden van Hans Goedkoop dromen: “Dit was Andere Tijden. Terug naar de onze.” Hij leek ons daarom ook de aangewezen persoon om onze jubileummaand van de Bibliotheek Joure af te sluiten.

Met zijn karakteristieke stemgeluid en televisiegenieke verschijning zou je bijna vergeten dat Hans Goedkoop allereerst historicus en literatuurcriticus is. Al jaren presenteert hij Andere Tijden, waarin hij grote en kleine geschiedenissen een plaats en duiding geeft. Met de veelgeprezen series De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw kreeg hij de ruimte om dieper te graven in de geschiedenis van ons land.

Andere tijden in het dorp
Op deze donderdagavond vertelt Goedkoop over de veranderingen in het dorpsleven in Nederland. Er is volop ruimte om vragen te stellen en om eventueel boeken te laten signeren.

Lezing Hans Goedkoop
Bibliotheek Joure
Donderdag 28 februari
Van 19.30 – 21.30 uur
Entree € 5,00 voor leden, € 7,50 voor niet-leden

Extra informatie afkomstig van De Schrijverscentrale
Hans Goedkoop is historicus en literatuurcriticus. Hij promoveerde cum laude in 1996 op de biografie van Herman Heijermans, Geluk. Hij won er onder andere de Henriëtte de Beaufort-prijs mee.

Zijn bekendheid kwam vooral door het presenteren van het NTR-VPRO geschiedenisprogramma Andere Tijden, waar meer dan 500 afleveringen van zijn gemaakt. Naast zijn werkzaamheden als televisiepresentator schrijft Goedkoop voor NRC Handelsblad over literatuur. In 2004 verscheen van zijn hand een essaybundel over de relatie tussen hedendaagse Nederlandse literatuur en de werkelijkheid.

Verder schreef hij een boek over zijn grootvader, De laatste man (2012). Het is een persoonlijke zoektocht naar de drijfveren van deze generaal uit het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. In 2015 verscheen Iedereen was er, een boek over het verjaardagsdiner ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van schrijfster Renate Rubinstein. Haar neefje Maurits nam destijds de audio van het feest op en Goedkoop geeft de lezer een plek aan tafel.

Voor de VPRO-televisieseries De Gouden Eeuw, over Nederland in de 17e eeuw, en De IJzeren Eeuw, over Nederland in de 19e eeuw, verschenen twee begeleidende boeken, beide in samenwerking met Kees Zandvliet.

28 februari 2019, van 19:30 tot 21:30 in de Bibliotheek te Joure. Kosten: €5,00 voor leden, €7,50 voor niet-leden. Kaarten besteld u hier.