30% Agrarische daken moeten worden aangepast voor zonnepanelen

29-08-2019 JOURE – Steeds meer agrarische ondernemers kiezen ervoor hun energie duurzaam op wekken. Maar in 30% van de gevallen zijn aanpassingen aan het dak noodzakelijk om de constructie sterk genoeg te maken om zonnepanelen te dragen.

Indien er recente bouwtekeningen aanwezig zijn kan direct een berekening gemaakt worden. Maar vooral van oude gebouwen zijn er oude tekeningen of geen tekeningen. In het verleden is hiervoor een (bouw)vergunning aangevraagd en waarschijnlijk ook een constructieberekening gemaakt. Vaak is hier met oude normen gewerkt en die zijn nu niet meer bruikbaar. In praktijk blijkt er ook in werkelijkheid anders gebouwd dan op de eerdere tekeningen. Dan is het zaak om op locatie te inventariseren hoe de constructie in elkaar zit.

Soms lijkt op het oog een gebouw heel degelijk gebouwd, maar blijkt uit een berekening dat er toch zwakke punten zijn, die geen extra last kunnen dragen. Voor de veiligheid van alle gebruikers van een gebouw is het belangrijk om te weten of het dak daadwerkelijk de zonnepanelen aan kan. Als dit niet zo is, dan kan er tijdig ingegrepen worden met geschikte aanpassingen.

Dit hoeft niet direct in de papieren te lopen! In veel gevallen kan met een minimale investering de constructie verstevigd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van kipsteunen of schoren voor extra stabiliteit. Als blijkt dat de complete constructie niet geschikt is, wordt er ook wel eens uitgeweken naar het enkel benutten van de sterke delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op plekken waaronder de spanten zitten.