28-32 graden, vooral later onweer

13-08-2020 JOURE – In het zuiden komt een enkele bui voor, maar het wordt droog met een mix van zon en wolkenvelden. Elders is het flink zonnig en droog. In de namiddag en avond ontstaan in het zuiden, midden en oosten regen- en onweersbuien. Het wordt 28-32 graden. De komende dagen is het wisselvallig en zomers warm met 24-28 graden. Na het weekend komt er een einde aan de hittegolf.

Vanochtend is het op veel plaatsen droog met wat velden hoge bewolking, maar dit belemmert de zon niet al te veel. In het zuiden komt nog een enkele bui voor, maar ook hier wordt het geleidelijk droog. In de loop van de ochtend lost de hoge bewolking op en de zon gaat volop schijnen. In het zuiden zijn er perioden met zon en wat wolkenvelden. Met de zon erbij warmt het weer snel op. Aan het einde van de ochtend varieert de temperatuur van 25 graden op de Wadden tot 27 graden in het zuidoosten van het land. Het waait nauwelijks en de wind is veranderlijk van richting.

Vanmiddag is het aanvankelijk nog droog met een mix van zon en hoge bewolking. In het binnenland kunnen enkele stapelwolken tot ontwikkeling komen. Aan het einde van de middag ontstaan lokaal regen- en onweersbuien. Het zuiden, midden en oosten hebben de grootste kans op buien. Ook in het westen is kans op een enkele onweersbui. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten van 50-60 km/uur. Ook kan er lokaal veel neerslag vallen in korte tijd omdat de buien lang blijven hangen.

De hittegolf duurt voort en in het hele land komen de maxima boven de grens van 25 graden uit. Op de Wadden en aan de kust wordt het een graad of 28. Landinwaarts loopt de temperatuur op en de hoogste waarden zijn voor het oosten en zuidoosten met maxima van 32 graden. Aan de kust kan in de loop van de middag een wind van zee opsteken en het koelt af naar 26-27 graden. Elders waait het nauwelijks en de wind is veranderlijk van richting. Tijdens een bui kan het lokaal wel harder waaien.

Vanavond komen eerst in het zuiden, midden en oosten felle regen- en onweersbuien voor. Geleidelijk breiden de buien zich uit over het land. Hier kunnen pittige exemplaren tussen zitten met hagel en windstoten. Ook valt er lokaal veel neerslag tijdens een bui. Vanuit het zuiden wordt het geleidelijk droog.

Vannacht trekken de buien geleidelijk weg naar het noorden. In het midden en zuiden verloopt de nacht grotendeels droog, maar een enkele bui is niet uitgesloten. De nacht verloopt erg zacht met minima van 19-20 graden.

Morgenochtend is in het noorden kans op enkele buien, later neemt ook in het zuiden de kans een bui toe. Elders is het grotendeels droog met een mix van zon en wolken. De wind is zwak en veranderlijk van richting.

Morgenmiddag ontstaan er verspreid over het land enkele regen- en onweersbuien. Hierbij is wederom kans op hagel, windstoten en lokaal veel neerslag. In vergelijking met de dagen daarvoor is de ergste hitte verdreven en de maximumtemperatuur varieert van 24 graden op de Wadden tot 28 graden in het zuidoosten. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het wel drukkend warm. Aan de kust kan in de namiddag een wind van zee opsteken, elders is de wind zwak en veranderlijk van richting.

Morgenavond blijft het wisselvallig met lokaal regen- en onweersbuien. Het zuiden, midden en oosten hebben de grootste kans op buien, maar ook elders is een lokale bui niet uitgesloten. Later op de avond en in de nacht naar zaterdag doven de buien geleidelijk uit. Ondanks de verkoeling van de buien verloopt de nacht wederom zacht met minima van 17-19 graden.

Zaterdag is het wisselvallig zomerweer met een mix van wolken, perioden met zon en enkele buien. De maximumtemperatuur varieert van 24 graden in het westen tot 27 graden in het oosten.

Zondag laat de verwachting wederom een wisselvallige dag zien met wolken, zon en later op de dag kans op lokale regen- en onweersbuien. De maxima komen uit op 25-28 graden en door de hoge luchtvochtigheid voelt het drukkend warm.

Maandag is er een mix van wolken, zon en enkele regen- en onweersbuien in de namiddag. Het wordt 24-26 graden. Op plaatsen met temperaturen van 25 graden of hoger duurt de hittegolf voort. 

De dagen daarna komt de langdurige hittegolf tot een einde. Dinsdag komen de maxima uit op 23 à 24 graden. Er is dan een mix van wolken, zon en enkele buien. De rest van de week verloopt waarschijnlijk wisselvallig met regelmatig buien. De temperatuur komt uit op 22-25 graden en dit zijn normale waarden voor midden augustus.