26 januari – Opening LF 2018 met verhalen over DE


22-01-2018 JOURE – Een knapperende vuurkorf, een warme chocolademelk in de hand en ‘live’ gezongen reclames van DE. Dat is de perfecte omgeving voor mooie verhalen over het Jouster bedrijfsleven. Roy Nanhekhan, collectioneur bij het bedrijf, vertelt hoe Cornelis Johannes de Jong in 1924 het DE-spaarsysteem bedacht. Makkumer aardewerk, Hindelooper schilderwerk en Sneker koper waren de eerste artikelen waar je voor kon sparen. Misschien heeft u die artikelen nog wel in huis…..

Klokkenmaker Jacob ten Hoeve is gek op het oude uurwerk van de Jouster toren, dat in Museum Joure staat. Hij vertelt over de ingenieuze techniek van deze oude ‘klok’. Geluidskunstenaar Hans Kaldeway maakt een muziekstuk met z’n favoriete klokgeluiden.

Drukker Gerard de Lange werkte jarenlang het liefst met de lettertypes van typograaf De Roos en vertelt daar prachtig over. Drukker René de Vries maakt bezoekers deelgenoot van zijn passie voor drukpersen.

Er worden meerdere verhalen tegelijkertijd verteld. De starttijden zijn 19.30, 20.00, 20.30 en 21.00. Tussen de verhalen door kunnen mensen hun eigen herinneringen vertellen, een glaasje gluhwein of chocolademelk drinken, een eigen kopje koffie brouwen of lekker rondslenteren.

Vrijdagavond 26 januari ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In musea én bij mensen thuis. Een spannende legende, een persoonlijke voordracht, een verhaal over een voorwerp. Het kan allemaal.