16 nieuwe huurwoningen aan de Wietske Tademalaan in Joure

07-12-2020 JOURE – Vanaf deze week plaatst een aannemer zestien Droogstapelwoningen aan de Wietske Tademalaan in Joure. De bouw gaat vanaf nu snel, omdat de woningen grotendeels al in de fabriek zijn gemaakt. In maart 2021 wordt het hele project opgeleverd. Dirk Jan de Rouwe, lid van het directieteam van de bouwgroep, overhandigde een boek over het droogstapelsysteem dat het bedrijf ontwikkelde aan Ruben Grevers, Manager Vastgoed van Accolade.

Een woning bouwen in één dag
De bouw van de woningen verloopt anders dan traditioneel. De aannemer plaatste eerst de begane grondvloeren en meterkasten. Daarna zijn de nutsvoorzieningen aangesloten. De verschillende elementen van de woningen zijn in de fabriek gemaakt. ‘Op de bouwplaats zetten we deze droogstapelwoningen in elkaar. Zo kan een woning in één dag gebouwd worden’, vertelt Dirk Jan de Rouwe. ‘Het voordeel van deze manier van bouwen is, dat het weer minder invloed heeft op de bouw. Bouwvocht en schimmel is verleden tijd, de bouw is volledig droog. De overlast in de wijk is een stuk minder. En deze bouwmethode voorkomt verspilling van afval.’ De droogstapelwoning is 92 procent circulair door het materiaalgebruik en omdat deze demontabel is.

Oog voor duurzaamheid
‘De nieuwe woningen worden zeer energiezuinig. Zo is er geen gasaansluiting meer’, vertelt Ruben Grevers. ‘De woningen krijgen twee slaapkamers en een tweede toilet op de verdieping. De oppervlakte van de woning wordt ongeveer 65m2. Ook komen er extra parkeerplaatsen. De huurprijs blijft onder de huurtoeslaggrens.’ Eerder koos Accolade ervoor om de oude vijftien woningen circulair te laten slopen. De onderdelen van de woningen werden zoveel mogelijk hergebruikt. Droogstapelbouw past bij de ambitie van Accolade en de aannemer om duurzaam te bouwen.

De planning
In het januari van 2020 zijn de casco’s van de zestien woningen klaar. Daarna sluit het bedrijf de installaties aan en plaatsen ze de dakpannen. Begin maart volgt de oplevering van de woningen en is het tijd voor de inrichting van de tuinen en het openbaar terrein. Eind maart 2021 is het project afgerond.