Plannenmakers praten mee over verbeteren samenwerking met provincie


15-03-2018 JOURE – Provinciale Staten van Fryslân dagen inwoners uit om mee te denken over een nieuwe werkwijze om hun plannen beter uit te kunnen voeren. Zij starten hiervoor een experiment in de vorm van een openbare hoorzitting, een zogenaamde ‘hearing’, waar initiatiefnemers van bestaande projecten hun ervaringen met de provincie met PS delen.

Steeds vaker kloppen inwoners met plannen voor hun omgeving bij de provincie aan. Dat vraagt een nieuwe werkwijze van de provincie met deze initiatiefnemers, zo vinden Provinciale Staten. De nieuwe werkwijze moet zorgen voor duidelijke spelregels in de samenwerking tussen de provincie en inwoners die plannen ontwikkelen.

De openbare ‘hearing’ vindt plaats op donderdagavond 22 maart vanaf 19.00 uur in het provinciehuis. De Staten nodigen hiervoor een aantal initiatieven uit om hun ervaringen met de provincie te delen. Het gaat in ieder geval om Aldtsjerk Foarút, Stichting beekdallandschap Koningsdiep en De club van aanjagers van de Tsjûkemar. Een aantal Statenleden bevraagt hen naar hun ervaringen. Daarnaast wordt de zaal betrokken met hun ervaringen. Na deze hoorzitting stellen de twaalf fractievoorzitters een aantal voorwaarden op. Met deze voorwaarden ontwikkelen maximaal drie groepen van inwoners voorstellen voor de nieuwe werkwijze. Uiteindelijk besluiten de Staten in september dit jaar over de nieuwe werkwijze.