Gemeente doet mee aan 11 wegentocht


02-03-2018 JOURE – De Elfwegentocht is bedacht door studenten. Zij willen een duurzame toekomst en willen laten zien dat fossielvrij reizen nu al mogelijk is. Het doel is dat van 1 tot en met 14 juli 2018 alle mensen in Fryslân met duurzame vervoermiddelen rijden. Vanaf de provinciegrenzen zullen elektrische auto’s, taxi’s, deelauto’s, groengasbussen, Segways, ligfietsen, elektrische boten en andere bijzondere voertuigen het verkeersbeeld bepalen. Het worden twee weken feest zonder een druppel benzine!

De Elfwegentocht maakt deel uit van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland en behoort hiermee tot het programma van Leeuwarden – Fryslân 2018. De Elfwegentocht is één van de projecten van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân. Deze stichting bestaat uit Freonen. Tientallen bedrijven, scholen, dorpen en gemeenten (ook gemeente De Fryske Marren) in Fryslân zijn al Freon en zetten zich in voor een fossielvrije provincie.

Beoogd resultaat
Deelname aan de 11 wegentocht door gemeente De Fryske Marren. Op welke manier kan gemeente De Fryske Marren deelnemen aan de 11 wegentocht? In Oudehaske zit het bedrijf ‘Future fuels’. Dit bedrijf verkoopt ‘blauwe diesel’. De blauwe diesel SsynFuel+ zorgt voor 89 % minder CO2 uitstoot dan gewone diesel. Deelname aan de 11 wegentocht is mogelijk door het wagenpark van De Fryske Marren deze twee weken zoveel als mogelijk is op blauwe diesel te laten rijden. Argumenten, risico’s en eventuele beheersmaatregelen. Future fuels heeft van een aantal merken voertuigen de garantie dat blauwe diesel in hun voertuigen kan worden gebruikt.

Er zijn echter nog een heel aantal merken voertuigen, die door De Fryske Marren worden gebruikt, waar die garantie er niet is. Deze merken worden nu benaderd met de vraag deze garantie te geven. Zodra de antwoorden hierop binnen zijn kunnen we definitief aangeven met welk deel van het wagenpark De Fryske Marren deel gaat nemen aan de 11 wegentocht.

Financiën
Blauwe diesel is ongeveer € 0,25 per liter duurder dan ‘gewone’ diesel. De meerkosten voor de deelname aan de 11 wegentocht wordt opgelost vanuit de bestaande budgetten.