Friese gemeenten zien niets in centrale vuurwerkshows


27-11-2017 JOURE – De oproep van Stichting Maatschappij en Veiligheid om bij Oud en Nieuw speciale vuurwerkshows te organiseren, heeft weinig effect gehad. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat maar in acht gemeenten een vuurwerkevenement is gepland. De Stichting Maatschappij en Veiligheid, waarvan Pieter van Vollenhoven voorzitter is, denkt dat professionele vuurwerkshows, in combinatie met vuurwerkvrije zones, tot minder schade en slachtoffers zullen leiden bij Oud en Nieuw.

Vuurwerkvrije zones
Het enthousiasme voor vuurwerkvrije zones bij gemeenten is groter, maar ook niet meer dan vorig jaar. Een op de vijf gemeenten stelt vuurwerkvrije zones in rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, kinderboerderijen of winkelcentra. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar. Villadorpen als Wassenaar, Blaricum, Bloemendaal en Heiloo verbieden het afschieten van vuurwerk in de buurt van huizen met een rieten dak.

Afsteekperiode
Vuurwerk mag nu worden afgestoken tussen 18.00 en 02.00 uur. Negentig procent van de gemeenten is daar tevreden over. Vijftien gemeenten (6 procent) geven de voorkeur aan een kortere afsteekperiode. Zoetermeer pleit voor een beperkt tijdvak rond middernacht, omdat uit evaluaties al is gebleken dat inkorting bijdraagt aan een rustiger verloop van de jaarwisseling. Verschillende gemeenten signaleren dat veel overlast van knalvuurwerk juist voor 18.00 uur wordt ervaren.