Waar willen jongeren wonen

0
206


13-06-2018 JOURE – Veel jongeren willen in Friesland blijven wonen, zeker de ‘mbo-jongeren’ zo bleek uit ons onderzoek ‘JONG!’ van het Fries Sociaal Planbureau. Wel hebben ze vrij traditionele wensen en (te) hoge verwachtingen van hun eerste huis. Het liefst willen ze een flinke betaalbare huur- of koopwoning. Waar mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving én in de buurt van voorzieningen.

Uit het onderzoek van Partoer naar de woonwensen in acht kleine dorpen blijkt ook dat het belangrijkste verhuismotief de aanwezigheid van voorzieningen in een andere plaats is. Om beter zicht te krijgen op de woonbehoeften van de jongeren is het wenselijk om met hen in gesprek te gaan en alle partijen mee te nemen naar de realiteit.En die realiteit is dat in de komende 10 tot 20 jaar veel woningen in Friesland gaan vrijkomen door het overlijden van de eigenaar.

Woningbouwcorporaties en gemeenten vrezen voor leegstand en huiseigenaren voor een flinke waardedaling. Wie betaalt de leegstand en geeft opdracht tot sloop straks? Op grond van de huidige prognoses is er geen enkele reden om bij te bouwen, dit doe je immers voor tenminste 50 jaar en liefst langer. Ga met de jongeren in gesprek en bedenk samen oplossingen die haalbaar zijn op de korte termijn en houdbaar voor de langere termijn.