Risico’s bij zwemmen in buiten water

0
501


30-06-2018 JOURE – Met de zon hoog aan de hemel en bij weinig wolken in de lucht zijn Friezen niet bij het water weg te houden. Echter neemt door het aanhoudende mooie weer de kans op blauwalg en botulisme toe. Over het algemeen is de zwemkwaliteit in Friesland hoog. % procent voldoet als aanvaardbaar en 3 procent van de wateren is de conditie slecht. Het is goed om voordat je het water instapt eerst kijkt naar de kwaliteit van het water.

Vanwege de temperatuur is er op meerdere zwemplaatsen al gewaarschuwd voor blauwalg. Wanneer de watertemperatuur de 20 graden overstijgt en er weinig wind is, kunnen blauwalgen zich goed ontwikkelen. Wanneer de cellen van de blauwalg kapot gaan krijgen ze een roodbruine of blauwe kleur. Blauwalg is te herkennen als een kolonie groene bolletjes, vlokjes, strootjes of banaantjes die in het water zweven. Het water krijgt er een lichte visgeur door.

Ook kan blauwalg een risico voor de menselijke en dierlijke gezondheid vormen. Sommige varianten van de bacterie zijn giftig. Na ongeveer twaalf uur zijn de verschijnselen van blauwalg merkbaar. De symptomen zijn hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen.

Botulisme is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze kan worden opgelopen door besmet voedsel of door dode dieren. Als het water 20 graden of warmer is, wordt de bacterie actief. De bacterie produceert een zenuwgif dat verlammend werkt voor watervogels en vissen. Mensen kunnen door besmetting met botulisme slechter gaan zien, lastiger slikken en moeilijker praten.

Rijkswaterstaat benadrukt dat het zwemmen in open water altijd op eigen risico is. Daarom wordt aangeraden alleen op officiële aangewezen zwemwaterlocaties te zwemmen. Tijdens het badseizoen (dat tot 1 oktober loopt) controleert de provincie elke veertien dagen het water op de officiële zwemplekken. Bij deze plekken staan borden met een aanduiding van de kwaliteit van het (zwem) water.