Publiekspanel: Medeweggebruikers houd rekening met elkaar

0
156


19-06-2018 JOURE – Bijna de helft van de deelnemers van het Publiekspanel Rijkswegen Noord is door het project A7 Attent meer bewust van de risico’s van onveilig rijgedrag op de snelweg A7. En veel mensen blijken op de hoogte van het project dat Rijkswaterstaat en de politie samen uitvoerden om de veiligheid op de A7 te vergroten.

Dit blijkt uit de resultaten van de vijfde peiling van het publiekspanel dat in mei 2018 gehouden is. ‘Een mooi resultaat, maar er valt ook nog veel winst te behalen’, stelt Hans Rombout, projectleider Rijkswegen Noord bij Rijkswaterstaat. In het Publiekspanel Rijkswegen Noord-Nederland kunnen weggebruikers meedenken over de rijkswegen in Noord-Nederland. Aan de vijfde (online) vragenlijst in mei 2018 namen 475 respondenten deel. De vragen waren deze keer toegespitst op de rijkswegen A28 en A7. Op de snelweg A7 voerden Rijkswaterstaat en de politie in 2017 een handhaving- en voorlichtingsactie onder de naam A7 Attent.

Asociaal rijgedrag van medeweggebruikers
Volgens de respondenten in het panel wordt onveiligheid op de A7 vooral veroorzaakt doordat bestuurders zich laten afleiden, er onnodig links wordt gereden en er bestuurders zijn die bumperkleven. Ook via andere kanalen laten weggebruikers van de A7 weten dat ze zich vooral storen aan asociaal rijgedrag van medeweggebruikers. Dat geldt overigens niet alleen voor de A7, maar ook voor andere wegen in het noorden van het land.

Reacties op Facebook
Door deze signalen rees de vraag bij de projectorganisatie wat weggebruikers precies bedoelen als ze het over ‘asociaal rijgedrag’ hebben. Bedoelen zij hetzelfde als wat de politie eronder verstaat? Of betekent asociaal rijgedrag voor hen iets heel anders? Om dat te achterhalen heeft Rijkswegen Noord die vraag ook aan haar Facebookvolgers gesteld. Daarop volgde een stormvloed aan reacties. Het onderwerp maakt overduidelijk veel los bij weggebruikers. Een greep uit de reacties: “Van die aso’s die belachelijk langzaam inhalen”, “Idioten die bumperkleven”, “Mensen die knoerthard rechts en links voorbij komen”, “Van die verschrikkelijke zondagsrijders”, “Waar ik me aan erger, zijn mensen die geen knipperlicht gebruiken” en “Afsnijden, heel irritant!”.

Rekening houden met elkaar
De projectgroep van Rijkswegen Noord gebruikt de reacties op Facebook en de resultaten van het publiekspanel bij het bepalen van de speerpunten voor bijvoorbeeld politiecontroles en voorlichting. Maar ze hopen dat het daar niet bij blijft. Hans Rombout: ‘Want de enige die er uiteindelijk voor moet zorgen dat er minder asociaal gereden wordt, is de weggebruiker zelf. Zoals een weggebruiker terecht schreef: “Iedereen praat hier mooi over wat anderen fout doen, maar mensen vergeten dat ze zelf ook wel wat beter kunnen rijden.” Laten we daarom allemaal meer rekening houden met elkaar. Niet direct met het vingertje naar iemand anders wijzen, maar eerst kijken of je zelf je gedrag ook kunt aanpassen. Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen!’