Oost west…

0
397


15-06-2018 JOURE – Mensen voelen zich thuis in hun eigen woning en willen daar graag zo lang mogelijk blijven wonen. Dat is gelukkig vaak ook mogelijk met enkele aanpassingen in de woning. Op de nieuwe website ‘Thuis best! Zorg ervoor!’ van gemeente De Fryske Marren kunnen inwoners handige tips vinden. Met als doel zo gezond en veilig mogelijk zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Handige adviezen
De website is een hulpmiddel voor iedereen die graag in de eigen woning wil blijven wonen, ook als dat niet altijd meer zo gemakkelijk gaat. Op de site staan tips over woningaanpassingen, voeding, beweging en sociale contacten. Heel veel van die tips zijn goed zelf uit te voeren. Lukt iets even niet, dan wordt doorverwezen naar instanties of kan de gemeente op weg helpen. Wethouder Jos Boerland: “Ik geloof dat veel inwoners graag zo lang mogelijk in hun eigen woning willen blijven wonen en hierbij ook het heft in eigen handen willen nemen . Met deze website helpen we ze daarbij op weg. En als het dan toch niet helemaal lukt, helpt ons sociaal wijkteam hen graag verder.”

Onderzoek
Bijna negen op de tien inwoners wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek onder 55 tot 75 jarigen in onze gemeente. We vroegen een kleine 6.000 inwoners in deze leeftijdscategorie daarnaar in een enquête. We hebben geconstateerd dat veel van onze inwoners nog onvoldoende op de hoogte zijn van de veranderingen in de zorg. Ook hebben zij behoefte aan goede informatie over wat je zelf kunt doen om langer thuis te blijven wonen. De gemeente zet daarom in op voorlichting en bewustwording. De website ‘Thuis best!’ helpt inwoners om bewust te worden van hun eigen mogelijkheden.

In samenwerking met Fryske Marren Vitaal
De website en andere voorlichtingsactiviteiten zijn een samenwerking tussen gemeente De Fryske Marren en Fryske Marren Vitaal. Fryske Marren Vitaal is een vereniging van ouderen, voor ouderen, door ouderen in De Fryske Marren en komt op voor hun belangen en geeft advies. De afgelopen periode zijn op diverse manieren ouderen, hun kinderen en andere mantelzorgers geïnformeerd over de mogelijkheden. Fryske Marren Vitaal is erg blij met de website en verwacht dat het voor de inwoners van de gemeente waardevolle informatie biedt op een overzichtelijke manier.

De website is vanaf vandaag te vinden op www.thuisbestdfm.nl.