Tekenseizoen begint weer

0
14


15-04-2018 JOURE – Het voorjaar is weer begonnen en het heerlijke weer komt er aan! Een flinke wandeling met de hond, of de kat die een buitenwandeling gaat maken. Niet alleen wij genieten van het mooie weer, ook voor dieren als vlooien en teken is de goeie tijd weer aangebroken. Zeker na de zachte winter zijn er veel teken te verwachten.

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen bloed. Tijdens dit proces kunnen ze ziekten overbrengen. Lyme is een bekend voorbeeld, maar ook Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose zijn voorbeelden.

Verschillende teken soorten
De schapenteek: overbrenger van de ziekte van Lyme. Meestal worden honden na een infectie met Borrelia niet ziek en zijn er geen of nauwelijks symptomen. Bij katten is de ziekte van Lyme zeldzaam.

Dermacentor Reticulatus, overbrenger van Babesia Canis. Babesiose komt bij de kat in Nederland en de rest van Europa niet voor. Bij de hond breekt de parasiet de rode bloedcellen af met als eerste symptomen sloomheid, minder eten en koorts. Daarna kan bloedarmoede ontstaan en geelzucht. Symptomen treden meestal 10-20 dagen na besmetting op.

De bruine hondenteek: deze komt in Nederland (nog) niet voor, maar wel in zuidelijke vakantielanden en bijvoorbeeld in de VS. Dit zijn de zogenaamde ‘harde teken’: ze hebben een harde rugschild. Er bestaan ook ‘zachte teken’ die bijvoorbeeld bij duiven voorkomen.

Ziekteverwekkers
Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers afgeven. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezogen moet u hem zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein. Om de teek te verwijderen zijn er speciale teken-pincetten, teken-lasso’s of andere hulpmiddelen te verkrijgen.

Tekenbeten moeten zo goed mogelijk voorkomen worden. Bescherm uw huisdier daarom met behulp van teken-dodende middelen. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.