Gerenoveerde Teernstrabrug terug in Balk

0
40


12-02-2018 BALK – Vanaf vandaag brengt de aannemer de complete, gerestaureerde bovenbouw van de monumentale Teernstrabrug weer terug op zijn plek over de Luts in Balk. De gietijzeren hameitorens die zorgen voor het contragewicht van de brug, zijn met klinknagels aan elkaar verbonden en op ambachtelijke wijze gerestaureerd.
De hameitorens zijn in de fabriek in Groningen volledig gestraald en voorzien van een nieuwe verflaag. Daarnaast voldeed het brugdek van de Teernstrabrug niet meer aan de huidige eisen; de brug heeft een nieuw wegdek gekregen zodat dit weer voldoet aan de nieuwe, wettelijke verkeerseisen. Omdat het terugplaatsen van de brug precisiewerk is, is de brug twee weken afgesloten voor verkeer.

Weg afgesloten voor verkeer
In verband met de werkzaamheden is de brug van maandag 12 februari 7.00 uur tot woensdag 28 februari 17.00 uur gestremd voor alle verkeer. Het verkeer wordt tijdens de werkzaamheden omgeleid.

Monument
De Teernstrabrug is gemaakt in 1916. De brug is van algemeen, techniek-historisch en stedenbouwkundig belang: dit door het type en materiaalgebruik, de bijzondere betekenis van de brug voor het aanzien van Balk, de hoge mate van gaafheid en het belang van de brug voor de omgeving. Het is een gietijzeren ophaalbrug van het Amsterdamse type. De brug heeft een geklonken, open vakwerkconstructie met vrijstaande hameien met ‘kruisschoren’ en kwadranten voor de beweging van de brug. Balans en scharnieren zijn met plaatstaal bekleed. Het houten brugdek is geasfalteerd en heeft een ijzeren leuning (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).