Dierenbescherming wil cameratoezicht in slachterij

0
139


03-07-2018 JOURE – Nieuwe slachterijen die vlees willen produceren voor het ‘Beter Leven-keurmerk’ van de Dierenbescherming worden met ingang van 1 januari 2020 verplicht om slimme toezicht-camera’s met microfoon te installeren. De verplichting gaat gelden voor rundvee-, varkens-, kalver- en pluimveeslachterijen. Voor bestaande slachterijen geldt een overgangsperiode van 3 jaar.

De camera’s gaan 5 aspecten in de slachterij registreren: het uitladen van de dieren uit de veewagens naar de wachtruimte in de slachterij, de gang van de wachtruimte naar de bedwelmingsplaats, de bedwelming van de dieren, het ophangen én het verbloeden van de dieren. Om de privacy van personeel te beschermen heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ingestemd met de afspraak dat de beelden slechts 4 weken worden bewaard. In die periode kunnen inspecteurs van het keurmerk de handelwijze binnen een slachterij controleren. Daarna wordt het materiaal vernietigd.

Op dit moment werken al een aantal slachterijen op vrijwillige basis mee met het gebruik van camera’s om te kunnen garanderen dat de dierenwelzijnsregels binnen de slachterij worden gerespecteerd. De opnames blijven hierbij eigendom van het bedrijf. De Dierenbescherming vindt dat de overgang naar elektronische controle in slachterijen niet snel genoeg verloopt. Daarom komt de organisatie met een verplichting die via het Beter Leven-keurmerk wordt afgedwongen.