Bijeenkomst speciale hoorzitting plannen Royal Smals

0
15


08-11-2018 JOURE – Vanavond zal er een special hoorzitting plaatsvinden tegen de plannen van van het bedrijf Royal Smals. Omwonenden en natuurorganisaties komen vanavond bijeen om meer te weten te komen over de plannen voor de komende 30 jaar jaar om zand te winnen uit het IJsselmeer. Het is de bedoeling dat er op zo’n 7 kilometer buiten Mirns een drijvende fabriek in gebruik wordt genomen.

De fabriek die zal worden gebouwd zal ongeveer 30 meter hoog worden en een werkoppervlakte kennen van in totaal 250 hectare onder water. Ook zal er zand worden afgegraven tot een diepte van 60 meter. Naast het geluid- en lichtoverlast zijn diverse organisaties en bewoners bang voor de gevolgen van de natuur. Ook de gevolgen voor het drinkwater zijn onbekend.

Troebel water zal het gevolg zijn van de graafwerkzaamheden onder het water. De verwachting is dan ook dat de visstand achteruit zal gaan en dat zal weer gevolgen hebben voor de gehele natuur. De opbrengsten zullen voor gemeente De Fryske Marren ongeveer 3 miljoen euro zijn. De rijksoverheid zal er echter 104 miljoen euro aan over houden. De gevolgen voor de natuur zou volgens diverse natuur organisaties qua in geen geld uit te drukken zijn indien de plannen doorgaan.